Mikrolånets historia

Ordet mikrolån kommer från grekiskans mikro, som betyder liten. Det är små lån som ofta har en betalningstid på två veckor upp till 30 dagar.

Mikrolån har sitt ursprung i USA där de kallas ”Pay Day loans”. Det är små snabba lån som ska täcka utgifterna fram till nästa lön. I början var låntagaren tvungen att gå till ett bankkontor och skriva en check till långivaren så att lånesumman drogs på nästa lön. Numera sköts det via internet, telefon eller fax. Låntagaren fyller i ett formulär och om lånet blir godkänt, finns pengarna på kontot nästa dag. Avgifterna och villkoren för lånen är ungefär samma som i Sverige.

mikrolånets historia

Finland först ut i Norden

I Finland fanns det företag som erbjöd mikrolån via mobil redan i början av 2000-talet. Det blev snabbt populärt och idag finns det ett sextiotal mikrolånföretag i landet. I Finland är återbetalningstiden ibland så kort som två veckor. Finlands mobiltelefonkultur sägs vara skälet att mikrolånen via mobil är så vanligt.

Mobillån Sverige AB var det första företaget i Sverige som erbjöd mikrolån via SMS. De startade upp sin verksamhet i mars 2006 och blev snabbt populärt . Fler och fler låneföretag poppade upp. I början kom utbetalningen till kontot redan efter 15 minuter vilket ledde till att många tog impulslån som de sedan inte kunde betala tillbaka. Sedan början av 2008 kommer utbetalningen i de flesta fall nu dagen efter p.g.a. ett ingripande från de svenska storbankerna.

Tyvärr ökar antalet obetalda mikrolån som hamnar hos kronofogden. Första halvåret 2007 fick kronofogden in 600 fall per månad, år 2008 kom det in 2800 nya fall per månad. Men mikrolån har kommit för att stanna! Många tycker att det är ett snabbt och enkelt sätt att klara av en tillfällig kris och de allra flesta använder dem på rätt sätt. Läs mer här.