Risker med snabblån

Många som tar mikrolån har redan obetalda skulder. I värsta fall lånar de för att betala räntan på lånen de redan tagit. Detta blir lätt en ond spiral med allt fler snabba lån som slutligen hamnar hos kronofogden.

Snabba lån innebär alltid en risk för impulslån. Ett par snygga jeans, en krogrunda eller en weekendsemester lockar och mikrolån är en enkel och snabb lösning. Men i slutet av månaden kommer eftertankens kranka blekhet. Lånet ska betalas tillbaka och så även avgiften. Det blir dyra impulsköp.

risker med snabblån

Det är dyrt att ta ett mikrolån. Låneföretagen tar inte ut någon ränta, bara en avgift. Men det blir dyrt om man inte kan betala tillbaka inom utsatt tid. Säg att du lånar 1000 kr, det kostar runt 300 kr alltså måste du betala tillbaka 1300 inom en månad. Har du inte betalat tillbaka inom 30 dagar tillkommer påminnelseavgifter på 50 kr och dröjsmålsränta på 2,5% per månad. Efter ett tag lämnas det kanske över till inkassobolag vilket kostar 160 kronor plus 50 kr för varje skriftlig betalningspåminnelse. I värsta fall går det så långt som till kronofogden som ökar skulden med 600 kronor. Lånet på 1000 kr har blivit en skuld på minst 2100.

En betalningsanmärkning sitter kvar i tre år. Det blir problem att ta lån, hyra en lägenhet, teckna telefonabbonemang och bredband.

För att sammanfatta: har du inte pengarna nu har du det kanske inte om 30 dagar heller och då blir det dyrt. Lån ska vara väl genomtänkta och planerade och inte en stundens ingivelse.