Att tänka på innan du tar ett mikrolån

Varför måste du låna pengar? Är det helt tomt på alla konton är det kanske läge att se över sin ekonomi istället för att lösa problemet med ett snabblån. Finns det några utgifter du kan skära ner på? Kan du åka buss istället för bil ett tag? Kan du minska klädkontot och matkontot? Kan du lösa dyra smålån och krediter i ett större banklån? Kan du öka din inkomst med ett eller flera extrajobb? Behöver du pengar på stubben finns det kanske något du kan sälja antingen på Blocket eller på Tradera eller rentav till en bekant.

Vad är syftet med lånet?

Är det för att betala hyran eller för att betala en krogrunda? Det är frestande att ta ett mikrolån när det saknas pengar men just för att det är så lätt behöver du tänka lite extra på vad du ska ha pengarna till. Är det livsnödvändigt eller går det att klara sig ändå? Svaret blir kanske att du skulle kunna överleva utan en krogrunda den här helgen. Avstå då från mikrolån. Betala hyran är däremot nödvändigt. Å andra sidan kanske du kan förklara läget för hyresvärden och få lite mer tid på dig att skaffa fram pengar.

Hur ska lånet betalas tillbaka?

Mikrolån ska betalas tillbaka inom 30 dagar. Du bör alltså tänka på vilket läge du har ekonomiskt nästa månad. Har du jobbat extra eller väntar du på en utbetalning eller på skatteåterbäringen? Eller kan du leva snålt denna månad för att kunna spara pengar. Då är chansen stor att du kan betala tillbaka lånet. Är läget samma som föregående månad är risken stor att du får ta ett nytt mikrolån för att betala av det gamla. Det kan lätt bli till en ond cirkel där mikrolånen avlöser varandra och slutligen hamnar hos kronofogden och får en betalningsanmärkning. Du kan läsa mer här om hur det funkar med mikrolån om du saknar inkomst.