Spartips

En sammanställning över våra bästa spartips

  • Gör i ordning matlådor till jobbet istället för att äta lunch ute. Köp en kokbok och börja med storkok. Det finns mycket pengar att spara med att laga sin egen kalops och koka sin egen ärtsoppa. Eller laga ett par extra portioner på kvällar eller helger och lägg ned i matlådor.
  • Köp begagnat istället för nytt. Gå på en loppis eller kolla in Tradera eller Blocket. Det går att få tag på (nästan) allt där. Kläder, tv-spel, hemelektronik, dvd-filmer m.m. m.m. Mycket är överraskande nytt och fräscht. Har man tur kan man få tag på nya tv-spelet för bara hälften av vad de kostar i affärerna.
  • spartips

  • Gör upp en budget. Det låter så tråkigt men det är det bästa sättet att få en överblick av ekonomin. Kanske hittar du utgifter som går att minska med enkla medel. Är man bra på excel gör man förstås sin egen budgetkalkyl. Annars finns det ett antal gratismallar att ladda ner, leta på Google.
  • Åk buss eller samåk till jobbet. I takt med att bensinen blir dyrare och dyrare har många prövat på att åka buss eller samåka till jobbet. Den som pendlar fyra mil, 220 dagar per år åker ungefär 1800 mil per år. Beroende på förbrukning och pris kostar bensinen mellan 12 000 och 30 000 per år. Att samåka minskar kostnaden till hälften att åka kollektivt kan bli ännu billigare.
  • Ät mindre skräpmat. 25 % av den mat vi äter är färdiglagad mat från affären eller från snabbmatställen. Förutom att den ofta är fet och näringsfattig är den också dyr. Passa också på att plocka bort chips, godis och läsk ur varuvagnen.

Dessa tips är sammanställda och publicerade på Mikrolana.se – jämför mikrolån.